X

Pensioen


Opbouw van pensioen

In Nederland wordt goed voor iedereen gezorgd en staat bekend om haar sterke gezondheidszorg en robuuste pensioenstelsel. Het pensioen bestaat uit drie belangrijke onderdelen:

  1. AOW de uitkering die u ontvangt na uw 65e of 67e jaar. Het jaar dat u AOW krijgt is afhankelijk van uw geboortejaar. AOW wordt ook wel het overheidspensioen genoemd. Het is het basisinkomen van ieder die geen andere pensioeninkomsten heeft opgebouwd.
  2. Uw aanvullend pensioen. Dat is het pensioen dat u opbouwt via een pensioenfonds waar u zelf maandelijks geld inlegt of dat geregeld wordt via uw partner of werkgever. De meeste Nederlanders hebben naast een AOW ook een aanvullend pensioen
  3. Uw eigen vermogen. Om nog steeds te kunnen voldoen aan de levenstandaard die u gewend bent kunt u ook gebruik maken van uw spaargeld, aandelen, beleggen, speculeren, huis of opgebouwde lijfrente. Hiermee kunt u uw pensioenpot aanvullen.

Wat uw rechten en verplichtingen zijn is vastgelegd in de Pensioenwet. Deze wet beschermt werknemers die pensioen opbouwen door regels op te stellen hoe pensioen beheerd moet worden en waar u recht op heeft na uw pensioen. Heeft u een pensioenverzekering? Dan mag u zelf later een pensioen aankopen.

De informatie op pensioen vergelijken is met name gericht op het aanvullend pensioen. Dit is ook het deel waar de meeste Nederlanders vragen over hebben en vaak pas over na gaan denken rond hun 35e levensjaar.

Opbouw via werkgever

Wanneer u werkt, draagt u verplicht geld af om de algehele pensioenpot te vullen. Dit geld gaat naar investeringen om het totaal vermogen te laten groeien en wordt gebruikt om mensen die nu met pensioen gaan te financieren. U heeft vrijwel geen keuze of u wel of niet wilt deelnemen. Alleen in bijzondere situaties die met geloof of emigreren te maken hebben kan het gestopt worden. U verliest dan ook de voordelen van de pensioenopbouw.

Opbouw via partner

Wanneer uw partner werkt, kan het zijn dat ook u via uw partner pensioen opbouwt. Dit hangt af van de voorwaarden en is dus niet in alle gevallen zo. Werkt u zelf niet, maar heeft u een partner die voor het hoofdinkomen zorgt, controleer dan dat ook pensioen opbouwt. In veel gevallen wordt de partner door de werkgever na het huwelijk bijgeschreven. Dit kan de pensioenpremie beïnvloeden.

Opbouw door te sparen

U kunt er ook voor kiezen zelf contact op te nemen met een fonds en een eigen pensioenspot op te bouwen. ZZPers en freelancers doen dit vaak. Zij hebben geen werkgever die dit voor hen regelt. U legt dan vaak maandelijks een bedrag in en wordt door de pensioensorganisatie op de hoogte gehouden van de vorderingen. Ook wordt het voor zelfstandigen verplicht een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten.

Weten wanneer u pensioen opbouwt?

Via deze pagina leggen we meer uit over vanaf welke leeftijd u pensioen opbouwt! Om deze vraag te beantwoorden vertellen we u eerst meer over het pensioenstelsel in Nederland. Dit bepaalt namelijk voor een groot deel wanneer u met pensioen kan gaan.

Oudedagsvoorziening

Een andere benaming voor pensioen is de oudedagsvoorziening.

English information about the Dutch pension system

Bekijk actuele erfbelasting tarieven

Bijverdienen AOW dit mag

Meer pensioen overhouden?

wilt u ook meer over houden aan het einde van de maand. Zorg dan dat u uw vaste lasten scherp afsluit. Zoals uw energiecontract, abonnementen en verzekeringen. Ook kunt u binnenkort weer kijken naar uw zorgverzekering. Wij geven hier antwoord op de vraag: Welke zorgverzekering past bij mij!