X

Wonen op oudere leeftijd

Als u ouder wordt en de pensioengerechtigde leeftijd bereikt, bestaan er verschillende uitdagingen bij de keuze rondom wonen. Wilt u blijven wonen in uw vertrouwde omgeving binnen uw sociale netwerk? Wordt het wonen in uw huidige woning later niet een te grote fysieke uitdaging, en kunt u niet beter verhuizen naar een andere woning? Of kunt u uw huidige woning beter aanpassen? Dat hangt natuurlijk erg af van uw woning én van uw persoonlijke situatie. Wanneer u ouder wordt, kan uw woning een hindernisbaan worden.

Keuzes op latere leeftijd

Trappen, of ramen die u vroeger gedachteloos opende, zijn op latere leeftijd een probleem kunnen opleveren. Vooral na het bereiken van de 85-jarige leeftijd hebben mensen steeds meer moeite met huishoudelijke taken. Handelingen als traplopen, opstaan nadat men gezeten heeft en de dagelijkse boodschappen doen, kunnen de meeste 85-plussers alleen met moeite of helemaal niet meer uitvoeren. Gelukkig zijn er allerlei mogelijkheden om gemakkelijker tot een verstandige oplossing te komen. Bij het zoeken van een nieuwe woning komt u al snel terecht op een aantal sites. Er zijn veel websites met het actuele aanbod van koop- en huurwoningen: Funda, Jaap, Trovit, Pararius of Woonz. Op basis van zoekcriteria als de woonplaats, de prijsrange, het woningtype en de ligging kunt u alvast een eerste selectie maken. Om de woning echt te beoordelen is het van belang dat u let op de geschiktheid van de woning voor het geval u bijvoorbeeld lichamelijke beperkingen krijgt. Uiteraard bestaan er ook andere criteria die meer gebonden zijn aan uw persoonlijke voorkeuren. Als het gaat om de keuze voor een woning met betrekking tot de fysieke uitdagingen, zijn er een aantal zaken waar u op kunt letten.

Voor de woning betekent dit: zijn er voldoende brede deuren en gangen? Is er een ruime badkamer en tenminste een ruime slaapkamer (waar eventueel iemand verpleegd kan worden)? Is er een toilet op de verdieping van de slaapkamer? Is het mogelijk om eventueel een lift te plaatsen? Naast deze kenmerken van de woning, is het ook belangrijk om te letten of de juiste voorzieningen in de directe woonomgeving aanwezig zijn. De belangrijkste voorzieningen voor ouderen zijn de supermarkt, de huisarts, de apotheek en de fysiotherapeut.

Wel of niet verhuizen?

Als het gaat om wonen op oudere leeftijd, bestaan er echter ook voordelen van niet-verhuizen. De voordelen van niet-verhuizen gaan verder dan alleen het behoud van voorzieningen en het sociale netwerk. Hét grote voordeel van het wonen in een huis met fysieke uitdagingen is dat men elke dag gedwongen wordt de nodige lichamelijke oefeningen te doen. De effecten daarvan mogen niet worden onderschat, aldus fysiotherapeuten. Wie bijvoorbeeld driemaal per dag de trap op- en afloopt, traint voldoende om de spieren op kracht te houden. Als gevolg daarvan treden ook minder vaak valpartijen op, waardoor men minder snel een heup of andere botten breekt. Een van de gevolgen hiervan is dat mensen op leeftijd steeds langer zelfstandig blijven wonen. Uiteraard geldt dit alleen voor ouderen die nog op de grens zitten om dit fysiek aan te kunnen. Voor de ouderen voor wie dit niet meer het geval is, is het raadzaam om na te denken over de mogelijkheden om de woning aan te passen naar de behoeftes. Zo worden er bijvoorbeeld steeds vaker liften geplaatst. Wonen op oudere leeftijd kent haar uitdagingen, maar ook zeker de nodige oplossingen en mogelijkheden. Uiteindelijk gaat het om maatwerk en is iedere situatie anders!