Pensioen bij scheiding
Een scheiding is altijd een vervelend proces, waar beide partijen doorheen moeten. Allerlei boedel en vermogen moeten verdeeld worden, vooral wanneer in gemeenschap van goederen getrouwd is. Maar het pensioen is hier altijd buiten gebleven, althans dat kwam pas weer ter sprake. Wanneer pensioen uitgekeerd ging worden. En dat is een lastig proces want dan moet achteraf berekend worden, hoeveel pensioen opgebouwd is aan beide kanten en wie wat nog tegoed heeft. Nu wordt dat overigens door de fondsen verdeeld. Maar het is wel pijnlijk dat beide partijen elkaar weer moeten opzoeken, soms gewenst soms niet. Om toch nog een financieel item te verdelen. Omdat het dus nog steeds niet volledig opgelost is, opent dit vaak oude wonden en creert het nieuwe discussies. Daar wil minister Wouter Koolmeester van sociale zaken iets aan doen en wij van Pensioen vergelijken steunen hem in die verbetering.
Nieuwe regels pensioenverdeling bij scheiding
Nieuwe regels die waarschijnlijk in 2020 van kracht zijn, bepalen dat direct bij de scheiding ook de pensioen verdeling bepaald moet worden. Dat houdt dus in dat wanneer een echtpaar gaat scheiden. Dat tegelijk met de boedel en het vermogen ook de pensioenpotten bekeken worden en verdeeld worden. Zo is er straks spraken van een volledige scheiding en niet eentje die na jaren weer opgehaald moet worden. Beide personen hebben ook veel meer inzicht in hun pensioen en het kan ook bijgewerkt worden in het register van Mijn pensioen overzicht. Het overzicht waar elke Nederlander op kan inloggen met Digid en zijn/haar pensioenopbouw kan volgen. Oude pensioenpotten worden hier vaak teruggevonden en wanneer de tijd aanbreekt om met pensioen te gaan worden deze potjes samengevoegd om 1 groot pensioen aan te kopen.
Goede zaak, dit zijn de voordelen
De belangrijkste reden van deze snellere scheiding is het voorkomen van onnodig leed en het beschermen van kwetsbare mensen in de samenleving. Ook het wegnemen van psychologische druk, bij mensen die weten dat er over een aantal jaren weer met de ex contact gezocht moet worden om het pensioen goed te verdelen. Veel werkende vinden namelijk dat opgebouwd pensioen een alleen recht is van de werkende. Immers die heeft er voor gewerkt. Maar bij een huwelijk in gemeenschap van goederen, doe je dat dus samen. Het gevoel van onrechtvaardigheid zal niet weggenomen worden, los van het feit of dit gevoel terecht is of niet. Maar het kan wel afgesloten en verwerkt worden direct ten tijden van de scheiding. Een andere belangrijke reden is dat er beter financieel gepland kan worden voor later, want immers weten wat je hebt. Zorgt ervoor dat je ook weet wat je tekort komt. Zodat je er op tijd nog iets aan kan doen. Een probleem waar heel veel Nederlanders te laat achterkomen.